Därför ska du inte säga ***r

JÄVLA BÖGJÄVEL!

Är det en accepterad fras för någon att skrika efter två killar som håller hand på stan? Är det okej att någon – troligtvis heterosexuell – tar sig friheten att aktivt kränka någon på grund av hur personen är, hur den ser ut eller vem den vill ligga med? Självklart inte. Ändå tar många av dessa självutnämnda toleransens korsriddare ofta på sig rollen som de som ska ”skydda” minoriteter. Ungefär lika logiskt som att HBT-personer röstar på Sverigedemokraterna därför att de vill minska islams inflytande i Sverige. Det kan ju verka logiskt. Ända tills man faktiskt läser deras partiprogram och lyssnar på deras uttalanden och inser att jaha. De har ett större motstånd mot homosexuellas rättigheter än vad gemene muslim har.

Men hursomhelst. De som använder detta ordet gör det sällan i verkligheten. Det är i varje fall min uppfattning. I verkligheten kan någon bli sårad, något som inte sker på internet eller andra anonyma kommunikationssätt – eller snarare, i verkligheten ser man när personen blir sårad. Ordet har ett direkt ursprung i rasismens Europa, i slavhandeln och i apartheidsamhällen. Ordet i sig har aldrig använts som ett annat ord för ”svart” i svenskan. Källhänvisningarnas Mekka – Wikipedia – definierar ordet som ”en föråldrad benämning för personer från vissa svarta folkgrupper […]”. Även Svenska Akademien, som ju officiellt är de som avgör ”hur” språket är och vad ord betyder, säger att det kan vara en kränkande bedömning.

Sedan kommer vi till argumentet att ”varför får inte jag säga det, när de (mörkhyade) får det?” Jo, det är enkelt. Om du träffar en mörkhyad person som ber dig att säga det istället, att personen aktivt har sagt att du får eller borde använda det ordet? Ja, bring it. Däremot kan du inte ta dig rätten att kalla någon någonting som personen kan ta väldigt illa vid sig av. Det handlar om grundläggande hövlighet. Kallar du din mormor för kärringjävel? Nähä? Varför inte? Jo, därför att hon kanske tagit illa vid sig då. Varför hade hon gjort det? Jo, därför att ordet har en negativ klang och att personen som blir kallad det därför kan ta illa vid sig. Har mormor bett dig om att få bli kallad det, ja, då är det ju inget problem. Men du går inte fram till en främmande pensionär och kallar hen för gubbfitta eller kärringjävel.

Sedan har vi detta med PK-ism. Jag har alltid haft svårt att förhålla mig till begreppet generellt. Vad är politiskt korrekthet och framförallt – varför vill inte alla vara korrekta? Det finns enorma problem med begreppet och ofta även de som står bakom det. Vänsterns anti-rasister som vill minska invandring, socialdemokratiska fackpampar som motarbetar mänskliga rättigheter för att värna om sina egna medlemmars löner och moderater som i sin jakt efter lågt hängande frukt (läs: medelklassen) döljer partiets historia och undviker sanningar. Politiskt korrekhets största svaghet skulle jag utan tvekan skulle säga är beröringsskräcken. Att rasistkortet dras upp vid minsta insinuation på att man överhuvudtaget nämner folkgrupp, religion, etnicitet osv. Men PK-ismen behövs. Det är den politiska korrektheten som gett oss vad vi har idag. Föräldraförsäkringar, gaybröllop, you name it.

Rent psykologiskt är det  ingen större överraskning att många fastnar vid just detta ord. Det man inte får säga säger man ju. Är det en knapp man inte får trycka på är det klart man trycker. Därför är det förståeligt att många unga tycker att ”PK-ismen” gått överstyr. Och det har den i flera anseenden, men det är oerhört viktigt att vi ändå kan stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Rent lingvistiskt och filosofiskt tycker jag det är självklart att alla får säga vad man tänker. Bögjävel, fitta, whatever, gammal knölsvan. Ta fram en svärburk hemma som du sitter och svär frenetiskt i på kvällarna. Rent filosofiskt, tänker jag, har ju ordet inte någon annan betydelse än vad svart eller mörkhyad har. Rent lingvistiskt? Däremot är språk en mänsklig företeelse och människor kan inte låta ord vara som de är utan förändrar dem och lägger värderingar i dem. Det är inte ett neutralt laddat ord. Bög är det knappast heller men bögjävel är det definitivt inte.

Allt handlar som sagt om grundläggande hyfs. Kalla inte en person något hen kan ta väldigt illa vid sig av. Oavsett om det är könsord, hudfärgsrelaterad, kultur- eller religionsbaserat eller bara en allmän iakttagelse över hur personen ser ut och därför ”är”. Om en svart person vill bli kallad det, om en homosexuell man vill bli kallad bögjävel, om din mormor vill bli kallad kärring. Ja, kalla då de personerna det de själva vill bli kallade. Men bara för att en person tycker något är okej betyder inte det att alla andra också tycker det. Det är enorm skillnad på att skämtsamt kalla sin mormor för kärring och att fräsa fram det till en okänd kvinna på pendeltåget. Tänk på vad du säger, för ju mer du snackar, desto mer kan du såra någon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s