Kriget mot terrorismen och Al-Qaida

9/11

Till minne av de omkomna och drabbade i elfte september-attackerna och de följande krigen.
 
 
 

Den 11 september 2001. Vi minns alla den dagen. Själv var jag bara sju år, men jag kommer så klart ihåg hur min familj skriker till när de i livesändning ser hur United Airlines Flight 175, nästan som i slow motion, kraschar in i det södra tornet. Hur människor hoppade från flera hundra meters höjd för att undgå lågorna. Hur tusentals människor för evigt försvann. Vi minns alla den dagen. Det var den 11 september 2001.

Konsekvenser av elfte septemberattackerna

Som en omedelbar konsekvens på elfte septemberattackerna begärde USA att Usama bin Ladin och ett fåtal andra högt uppsatta medlemmar i Al-Qaida skulle utlämnas från Afghanistan. Afghanistan, då styrt av talibanerna, vägrade och krävde bevis på att Usama bin Ladin verkligen var skyldig till attackerna. Mindre än en månad efter de synkroniserade attackerna i New York och Washington hade koalitionen, bestående av USA, Storbritannien, NATO och ett flertal övriga länder invaderat Afghanistan.

Sedan dess har krig plågat landet, opiumproduktionen exploderat och talibanerna inte alls utrotats. Inte heller Al-Qaida, som har slagit tillbaka ett flertal gånger. Ett antal militanta islamister har utfört, försökt att utföra eller planerat att utföra terrordåd i sitt heliga krig.
Man bör även komma ihåg att de militanta islamisternas jihad (heliga krig) inte alls stöttas av den stora majoriteten muslimer.
I Irak har USA ej heller lyckats uppfylla det som de önskat. Bomber skakar nästan dagligen Irak och hundratusentals civila oskyldiga har fått sätta livet till i ett krig som utkämpas för det irakiska folkets skull. Ett krig som drabbar det irakiska folket.

Al-Qaidarelaterade attacker

  • 12 oktober 2002. Balibomberna. 202 människor dödas då indonesiska militanta extremister, understödda av Al-Qaida, detonerar en enorm bilbomb i ett turistområde. Bland de döda var fem svenskar och tre danskar.
  • Den 15 november 2003. Nästan 60 människor omkommer och över 700 skadas i Turkiets största stad Istanbul då Al-Qaida sprängde bilbomber bland annat vid en judisk synagoga och det brittiska konsulatet i staden.
  • Den 11 mars 2004.  Närmare 200 människor dödas då bomber detonerar på spanska tåg i Madrid. Attacken skedde exakt 911 dagar efter 9/11.
  • Den 7 juli 2005.  Terrorister med kopplingar till Al-Qaida sprängde både sig och 52 medmänniskor på tunnelbanor och bussar i London.
  • Den 29-30 juli 2007. Två bilbomber upptäcks i London och polisen hindrar bomberna från att explodera. Dagen efter körde en bil rakt in i entrén till Glasgows flygplats i Skottland. Bomben exploderar inte.
  • 2010. Köpenhamn. Militanta islamister greps i både Danmark och Sverige, då svensk och dansk säkerhetspolis upptäckt att de planerat ett attentat mot danska Jyllandsposten, som publicerat bilder av profeten Muhammed.
  • Den 10 december 2010.  Självmordsbombare  och bilbomber i centrala Stockholm. En bilbomb detonerar på Olof Palmes gata, och bara minuter efter det så sprängs Taimour Abdulwahab al-Abdaly.  Bomben hade detonerat sekunder för tidigt.

Ja, listan kan göras lång. Inte minst med tanke på att Al-Qaida hade dödat hundratals människor redan innan World Trade Centerattacken.

Så här beskriver Säkerhetspolisen (SÄPO) situationen i Europa:

Den stora majoriteten av alla terrorattentat i Europa genomförs av etno-nationalistiska och separatistiska grupper, huvudsakligen i Frankrike och Spanien. Sedan ett antal år anses dock islamistiskt motiverade aktörer utgöra det allvarligaste terrorhotet eftersom dessa generellt strävar efter att genomföra attentat med ett stort antal dödsoffer.

SÄPO, 3 månader innan Stockholmsbomberna.

Terroraktioner utförda av militanta islamister utgör bara en knapp procent av alla de terrorattentat som genomförts i Europa de senaste åren, men de tillhör de mest dödliga.  (Undantaget Anders Behring Breiviks attacker på försvarslösa ungdomar på Utöya, den 22 juli 2011)

En sammanfattning av kriget i Afghanistan
 Operation Enduring Freedom

Den 7 oktober 2001 invaderade koalitionens trupper Afghanistan. De styrande talibanerna hade avvisat de amerikanska kraven angående en utlämning av Usama bin Ladin. Den 13 november, alltså ungefär 5 veckor efter krigsutbrottet, intog koalitionen Kabul. Några få månader senare, i december, ansåg sig koalitionen ha kontroll över landet men att kriget skulle fortsätta – för att ytterligare försvaga talibanerna och Al-Qaida. Häftiga strider har rasat i Afghanistan, framförallt sedan 2006 då det internationella biståndet till Afghanistan upphörde och Afghanistan förvandlades till en enda stor krigszon, utan infrastruktur eller kommunikationer. Detta utnyttjades av talibanerna, som rekryterade tusentals män i kampen mot ockupationstrupperna.

Målet med invasionen av Afghanistan, kallad Operation Enduring Freedom, var att avsätta Talibanerna samt att gripa och/eller eliminera Usama bin Ladin. Striderna med talibanerna fortsätter. Stridigheterna har trappats upp på senare tid, inte minst på grund av att det andra målet uppnåtts.

Good evening. Tonight, I can report to the American people and to the world that the United States has conducted an operation that killed Osama bin Laden, the leader of al Qaeda, and a terrorist who’s responsible for the murder of thousands of innocent men, women, and children.

Amerikas förenta staters president, Barack Obama den 1 maj 2011.

 Ansträngningar har gjorts för att döda eller fånga al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin och den 1 maj 2011 deklarerade Barack Obama i ett tal till nationen att Usama var dödad i en militär aktion mot hans gömställe i Abbottabad.

13,744 är antalet omkomna koalitionsvänliga trupper sedan invasionen 2001.

~ 38 000 talibaner och rebeller har dött i kampen mot ockupationsmakten.

Siffrorna kan låta som de är i underkant, men de är de amerikanska myndigheternas egna siffror. I jämförelse hävdar USA att runt 70 000 civila dödats i kriget i Irak, medans det i all sannolikhet handlar om hundratusentals fler.

En sammanfattning av Irakkriget

USA var övertygat om att Irak hade massförstörelsevapen. USA krävde att FN skulle avrusta landet, men en FN-resolution kunde inte uppnås. Då bildade USA en koalition och invaderade landet, utan FN:s samtycke. Den 20 mars inleddes de militära operationer som skulle innebära att Saddam Hussein slutligen hängdes. Befrielsen av det irakiska folket var ett av målen. Att förbättra livskvalitén en annan. Även om fria val hållits i Irak, den 30 juni 2005, har det irakiska folket knappats upplevt en stor ökning i livskvalitén.

Kriget har nämligen som direkt följd dödat hundratusentals människor. Över 600 000 människor har dödats, uppger SVT.
Andra källor, exempelvis ‘ The Human Cost of the War in Iraq. A mortality study 2002-2006‘ uppger att närmare en miljon människor dödats under de 8 åren som gått.

Bomber har nästan dagligen skakat det redan terrordrabbade landet. Majoriteten av de mellan 600 000-1 000 000 har dödats i terrordåd som utförts av militära islamister, med band till Al-Qaida. Vid tidpunkten för invasionen var inte mindre än 315 000 koalitionssoldater i landet och idag har den siffran minskat till 162 000. Både Norge och Danmark deltog i Irakkriget, men drog sig tillbaka under 2006 respektive 2008.

24,418 personer. Så många koalitionsvänliga soldater har dödats under de åtta åren som gått.
38,778-70,278 personer. Så många har dött i kriget mot koalitionen under samma tid. Anledningen till de kraftigt varierande talen kan bero på att man inte vet hur många av rebellerna som dödats, och hur många som flytt.
Kort kan man sammanfatta de bägge krigen med att målen inte uppfyllts. Usama bin Ladin har visserligen dödats – åtminstone enligt USA. Men talibanerna har inte besegrats, i Irak rasar fortfarande strider och det irakiska folket har fått lida något oerhört på grund av bomber från rebeller och skottlossning från koalitionstrupper.
Kriget mot terrorismen vinns inte med vapen, utan med tolerans. Tolerans mot inte bara handikappade, homosexuella och oliktänkande utan även mot muslimer.
Annonser

1 thought on “Kriget mot terrorismen och Al-Qaida

  1. Ping: 11 september 2001 – dagen som förändrade mig och världen | Andreas Froby (FP) – Liberal aktivist & framtidens politiker -

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s